Onko kossuosake aina hintansa väärti?

Valtion alkoholiyhtiö Altia listautuu Helsingin pörssiin.

Kossutehdas ei voi mennä konkkaan, ihmisten jano on sammumaton, ja viina on aina hintansa väärti. Vai voiko mennä, entäs jos ihmiset järkiintyvät, ja terveysajattelu leviää edelleen. Taskulämmintä kossua tanssilavan takana taitaa ainakin olla katoavaa kansanperinnettä. Saako kossusta fiininpää mitenkään.

Altian Koskenkorva -youtubemainokset ovat hyviä, tosiaankin hyviä, kadonneesta kansanperinteestä tehdään karheata romantiikkaa pilke silmäkulmassa. Ehkä se puree ja nimenomaisesti enklanniksi. Koskenkorva Village, we had been given nothing but barley and water.

Mutta sitten itse tuotteeseen. Tosiasiallisestihan kossu on sellaisenaan helkutin pahaa, kuten kaikki pelkät vodkat ovat. Sitä on vaikea mielikuvamainonnallakaan muuttaa. Viinan pahaa makua peitetään tietysti niin, että sitä lantrataan erilaisiin muihin aineisiin. Ja niin saadaan esimerkiksi salmiakkikossua. Limuviinat ruokakauppoihin -päätös on tietysti Altialle mahdollisuus.

Etanoli on myrkyllistä, se on suoraan vahingollista ihmisen keholle. Ja noin epäsuorasti se aiheuttaa lukemattoman määrän vahinkoja ja sairauksia ja selkeästi myös kuolemaa. Sijoittajan näkökulmasta voi tietysti miettiä, miksi tupakkatehtaita ei enää katsota hyvällä, mutta yhtä paha viinatehtailu saa jatkua. Tupakkatehtaaseen sijoittaminen ei ole eettistä, mutta viinatehtaaseen on. Voikohan viinatehdasta vetää oikeuteen terveyden pilaamisesta. Ajat saattavat muuttua nopeastikin.

Altialla on Altian sivujen mukaan muitakin tuotemerkkejä kuin Koskenkorva, niitä ovat esimerkiksi Larsen, Renault, Blossa, Xante, Valhalla. Makuasioista voi olla montaa mieltä, viinaa yhtä kaikki. Ihmisten jano lienee kuitenkin sammumaton. Ja markkinoita lähtökohtaisesti löytyy koko maailmasta, vaikka ei liene helppoa saada uutta merkkiä lukemattomien putellien sekaan maailman viinakauppoihin.

Onko kossuosake aina hintansa väärti, aiotko ottaa osaketta annista?
Upotuskoodi